Friday, April 23, 2010

Panadol membunuh kucing!!

Panadol Actifast lebih cepat efek pemusnahannya berbanding panadol biasa (berdasarkan pengalaman saya).
Ramai yang tau dan ramai jugak yg tak tahu tentang perkara ni. Yup! Panadol yang kita perlukan untuk melegakan demam dan sakit kepala tidak melakukan perkara yang sama pada kucing. Malah memudaratkan lagi keadaan demam mereka. Sebabnya?

 Kucing tidak dapat menyingkirkan atau mengkumuhkan acetaminophen (Panadol) dari badan mereka kerana mereka kekurangan satu enzim berbanding kita. Ini boleh mengakibatkan hati mereka rosak dan sel darah merah mereka menjadi tidak normal. 

Satu tablet Panadol sahaja boleh menyebabkan kemusnahan yang teruk pada badan kucing. Jadi, andaikata kucing anda tidak sihat atau demam, bawalah mereka berjumpa doktor haiwan untuk mendapat rawatan yang sewajarnya.


Tanda2 yang boleh dilihat apabila kucing keracunan Panadol antaranya:
  1. Tahap 1 (0-12 jam) : muntah, murung, sesak nafas, keletihan, tiada selera makan, lemah, gusi bertukar warna keperangan (normal adalah pink) dan air liur meleleh.
  2. Tahap 2 (12-24 jam): muka , bibir dan kaki bengkak, koordinasi badan tidak normal (terhuyung-hayang), koma, kejang otot dan berkemungkinan mati.
  3. Tahap 3 (lebih 24 jam): Tanda berkait dengan kegagalan fungsi hati seperti sakit di bahagian abdomen serta gusi, mata dan kulit bertukar kekuningan dan keadaan mental yang tidak normal.
Contoh gambar dan kes keracunan panadol  
Kucing InsyaAllah dapat diselamatkan sekiranya cepat2 dibawa untuk rawatan oleh doktor. Diharapkan informasi ini dapat membantu pencinta2 kucing di luar sana dan teruskan menyayangi si comel anda.