Wednesday, August 4, 2010

Pemandulan: Apa Yang Dibuang??

Pernahkah soalan ini terpacul dari minda anda?

Sebelum kam menjawab soalan itu, mari kita lihat anatomi sistem peranakan kucing.

Kita mulakan dengan yang jantan:


Merujuk gambar di atas,ia menunjukkan sistem reproduktif dan sistem perkumuhan (kencing) seekor kucing jantan. 2 sistem ini selalunya dikaitkan bersama kerana air kencing dan air mani kucing jantan keluar dari badan melalui saluran yang sama iaitu melalui penis (seperti dalam gambar).

Buah pinggang adalah organ di mana darah 'ditapis' untuk menghasilkan air kencing yang kemudiannya berkumpul di dalam pundi kencing ( struktur seperti belon di dalam gambar).

Testis adalah organ di mana sperma dihasilkan serta hormon testosteron berasal. Testosteron adalah hormon yang bertanggungjawab memberi rasa mahu mengawan kepada kucing jantan serta menyerlahkan ciri-ciri kejantanan mereka.

 Seterusnya, kucing betina pula. Rujuk gambar ini:
Merujuk gambar di atas, ovari adalah di mana telur dihasilkan serta hormon estrogen dirembeskan. Estrogen adalah hormon yang bertanggungjawab menyebabkan kucing betina on heat atau miang yang boleh dihidu oleh kucing jantan sejauh 2 km!!

Rahim adalah organ di mana telur yang disenyawakan bertempek dan menjadi fetus yang setelah 2 bulan menghasilkan anak-anak kucing.

Kamus pemandulan haiwan;

Pemandulan = Neutering
Pemandulan Haiwan Jantan = Castration

Gambar 1: sebelum pemandulan.

Gambar 2: Selepas pemandulan. Gambar di atas jelas menunjukkan bahawa dalam pemandulan jantan, testis yang 'dibuang' (removed).

Semestinya kedua-dua testis 'dibuang'. Ini kerana dengan ini barulah kucing tidak lagi mempunyai hormon testosteron yang menyebabkannya sangat bising apabila dikurung, hilang untuk beberapa hari, kurang makan dan luka-luka akibat bergaduh berebutkan 'girlfriend'.


Pemandulan Haiwan Betina = Spay

Gambar 1: sebelum pemandulan.

Gambar 2: selepas pemandulan. Gambar di atas jelas menunjukkan ovari dan sebahagian rahim telah 'dibuang'. Ovari semestinya 'dibuang' kedua-duanya bagi menghentikan kucing dari  bersikap miang dan rahim juga perlu dibuang bagi mengelakkan kucing mengandung.

--------

Kembiri atau pemandulan haiwan bermaksud mengeluarkan organ reproduktif/ peranakan haiwan dari badan melalui sugeri.

Proses yang berlaku adalah;

1. Haiwan akan diperiksa terlebih dahulu. hanya haiwan sihat akan di'proceed' untuk surgeri pemandulan.

2. Haiwan akan dibius mengikut dos berpandukan berat dan fisiologi. Haiwan yang obes dan garang memerlukan dos ubat bius yang lebih tinggi.

3. Surgeri dilakukan di dalam keadaan aseptik, menggunakan peralatan-peralatan surgeri yang sesuai.

4. Setelah selesai surgeri, haiwan akan diberi ubat tahan sakit dan antibiotik jika perlu. Ini bergantung kepada keadaan haiwan sepanjang surgeri dilakukan.

--------

Di HoneyVets, kami mewajibkan kucing yang ingin dimandulkan supaya mendapat suntikan pelalian atau vaksinasi terlebih dahulu. Ini untuk mengurangkan risiko haiwan terkena jangkitan kuman selepas surgeri yang boleh membawa maut.

Sekian untuk kali ini. Semoga info ini bermanfaat buat kalian. 

Terima kasih atas masa yang diluangkan untuk membaca nukilan ini.

P/S: Anjing dan arnab juga melalui proses yang sama bagi kedua-dua jantina.

=====